Nee, we hoeven niet in het verhaal te gaan, niet door een tunnel van pijn en verdriet.

Tijdens een controleverlies (een trauma, ingrijpende gebeurtenis,…) produceert jouw lichaam tal van processen, waaronder een serieuze cortisolshot om jou zo snel mogelijk alert te maken om jezelf in veiligheid te brengen.

Deze cortisolshot zorgt er voor dat alle zintuiglijke signalen op dat moment gedefragmenteerd worden opgeslagen, er wordt met andere woorden geen herinnering aangemaakt.

Elk zintuiglijk signaal wordt elk apart met een alarmcode aan jouw amygdala (jouw gevarenscanner) gehangen, gedefragmenteerd.

Jouw gevarenscanner scant voortdurend jouw omgeving om te zien of er gevaar is en van moment dat er 3 zintuiglijke signalen binnenkomen, die jou onbewust capulteren naar een welbepaald controleverlies uit het verleden, ga je in de stress. Bewust kan je dit niet weten omdat je er geen herinnering van gemaakt hebt.

Met de ontstresstool bundelen we deze alarmcodes tot een neutrale herinnering waardoor je opnieuw innerlijke rust kan ervaren, want op dat moment is er geen reëel gevaar en hoef je ook niet voor in de stress te gaan.

Aangezien er dus geen herinnering wordt gevormd tijdens controleverlies, is het dus ook niet nodig om in het verhaal te gaan als je komaf wil maken met deze stress/traumatriggers.